Wat is pointeren?
Pointeren of pointmasteren is een voegtechniek wat met behulp van een voegroller, zoals de Easypointer en de bijbehorende voegpen wordt uitgevoerd. Pointeren is een verzamelwoord voor het gelijktijdig uitkrabben en doorstrijken van een voeg. Hiermee wordt een verdiepte voeg gecreëerd en tegelijkertijd een mooie vlakke afgestreken voeg. Overtollige mortel wordt hiermee verwijderd. Pointeren is de voegtechniek van nu en wordt zowel om esthetische, economische als bouwkundige redenen toegepast.
Esthetisch pointeren levert levendiger metselwerk
Wat is esthetisch pointeren? Dit is een metselwerkstijl wat wordt toegepast bij zogeheten ‘jaren 30 huizen’. Deze metselwerkstijl is levendiger doordat in het metselwerk schaduwwerking optreedt. Hoewel er in de dertigerjaren normaal gevoegd werd, leent deze bouwstijl zich voor zeer goed pointeren ofwel pointmasteren.
Economisch, metselaar kan continu pointeren
Waarom is er economisch voordeel? Er zijn drie redenen waarom pointeren een economisch voordeel oplevert:
- Pointeren met behulp van de Easypointer is een continue bewerking. Nadat (een deel) van het metselwerk is gezet, kan direct aan een stuk door gepointerd worden (zolang de mortel nog niet uitgehard is). De metselaar kan dus continu blijven pointeren, er hoeft niet tussendoor gestopt te worden, voor bijvoorbeeld nieuw materiaal te pakken, zoals voegmortel bij het voegen. Dit vermindert aanzienlijk tijd.
- Na het pointeren is je werk klaar! Klaar met pointeren? Er hoeft daarna niet meer gevoegd te worden. Je doet namelijk uitkrabben en doorstrijken in één beweging. Dit bespaart enorm veel tijd.
- Door pointeren wordt de esthetiek van het gebouw positief beïnvloed. Dit kan resulteren tot waarde verhogende resultaten. Dit is niet met harde cijfers uit te drukken, maar het groter geheel worden gepointerde muren als mooier bevonden dan niet gepointerde muren.
Bouwkundig beter metselwerk
Pointeren zorgt dat de mortel niet alleen uitgekrabd en gladgestreken wordt, maar ook nog verdicht wordt. De mortel wordt dichter op elkaar gedrukt (ook wel verdichten genoemd). Dit resulteert in betere weerbestendigheid en het eindresultaat van de mortel is ook steviger, wat leidt tot een stevigere muur.